Thursday, October 13, 2011

Sambal Bilis + Kerabu Ikan Tongkol

Ok...pose2 rini menayangkan plak makanan...tp bukan yg semalam punyer...yang kerabu tuh minggu lpas punyer...sambal bilis tu 2 hari lepas punyer...semuanya dah jadi baja..hehehheheh....tp,biler tgk gamba ni balik..terus kecur plak air liur ni..baik..sabar2...hehehehhe....
Kerabu ikan tongkol yg amik resepi dari rumah kak nor nih mmg sedap r... tp,ade jugak kederhakaannya..huhuhuhu..biaser rr....kene mengikut selera seisi kuarga kat rumah ni....nak2 bab belacan tuh...kene kontrol skit pasal adik ade resdung..jadi skipkan..guna j maner ade...huhuhuhuh


KERABU IKAN TONGKOL by Watierman MyR
sumber: K.Nor@SecubitGaram


Bahan-bahan
1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
2 labu bawang besar
2 biji cili merah
5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh (*xmasukkan yang ni,xde stok)
secubit garam ikut selera anda
air perahan limau kasturi/ limau nipis
sedikit gula ( ni sy tambah)
karrot ~ dihiris nipis (wani tambah yg nih)
tomato ~ buang empulur dan biji, dan hiris panjang (k.nor tambah)

2 sudu sos ikan ~ (k.nor tambah) (wani xletak)
sebatang serai di hiris nipis (wani tambah yang ni)
Cara-cara 
Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawang besar, cili merah dan cili api
Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!

Ni plak sambal ikan bilis yang diletakkan terung pipit  yer..bukan kacang peas ok...jgn tersilap.huhuhuh.. Ni sambal mmg sedap gilak...suker sgt. Nak tau..pes time tuan tanah makan terung pipit nih... Masa masak ni,tuan tanah xmasak sgt terung nih..masak gitu2 jer..biler makan n gigitkan..pop..mcm meletup lam mulut.Hahahahha..ala..mcm makan buat ceri tu atau org panggil woh kekuk..Rasenyer..pahit2 la.xper..ubat tuh....Ni ambil resepi dr rumah pak cik mat..tp,maaf ye..terlebih bilis plak..jadi kering plak kuah dia.huhuhuh...kalu nak best..ikut je resepi pakcik mat ni...



Sambal Bilis

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 genggam ikan bilis, rendam hingga lembut dan toskan
1 cawan cili kisar
5 papan petai, ambik isinya (wani ganti ngan terung pipit)
1 biji bawang besar, hiris
1/2 cawan jus asam jawa
Garam dan gula secukup rasa (mat guna sedikit serbuk perasa)
7 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 inci belacan*  (wani xletak )
3 biji buah keras*(*dikisar halus) (wani tak letak)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masuk cili kisar dan tumis hingga garing. Tambah jus asam jawa, garam secukup rasa, gula dan serbuk perasa, kacau dan masak hingga pekat.
  2. Tambah petai dan hirisan bawang besar, masak sekejap hingga bawang layu. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan ulam-ulaman. Sedap juga dimakan bersama lempeng pekak dan ubi rebus..
Selamat makan yer.. :)

No comments:

Post a Comment