Sunday, June 18, 2017

Cara saya buat untuk banyakkan susu (BF) untuk mek demok

Hurm... patutnya post ni keluar awal2 puasa lagi..tapi tuan belog sejak beranak dua ni asyik bertangguh je kejenye.. + bizi + letih + penat + MALAS.. hahahahhaha.. campur plak wayar otak sentiasa putus2.. orang teganu kata.. jenggg mung... ahahahhaha
Ni nak kongsi la ape yang tuan belog minum masa puasa setiap hari agar susu untuk si demok tu tak drop.. dan inshaAllah..cukup la bertahan sampai habis puasa ni... Alhamdulillah... menjadi.. tapi akhir2 puasa ni malas sikit. Nak2 part nak blend kurma tu..Malas tu part yang nak buang biji kurma tu la...Kan aku mesinkan skalikan biji tu..karang jahanam plak blender aku.. Pemalas tahap gaban rase...
Tapi sebelum tuan belog share..meh tengok gambar budak 2 ketul ni... Jangan tanya la yang seketul tu.. Tu keje dia main j 24jam.. Dari layan ibu dia bergambar baik dia gi kayuh basikal... Hurmmmm

Budak dua ketul ni la buah ati tuan belog


 Budak demok dagu sejemput

Payah nau nak senyum kalu amik gambo demok nih..Rupa ibu dah macam ahli sihir dah..panjang dagu2...Kalau BF mcm ni la....Nak gemok memang xde harapan la..


Eksyen nak pegang sdiri botol..macam terer


HAhahaahahhahahaahahah!! Xleh blah.. Ibu punye keje la ni..

 Kakak tahun depan nak masuk sekolah tadika dah... Dapat baju ni ritu..tiap2 hari pakai..Jangan time kene gi skolah nanti ko nangis dah la kakak....

Ok...Balik pada matlamat kite tadi...nak share apa yang kite makan untuk banyakkan susu dan boleh bagi suplly secukupnya pada demok kite.. alhamdulillah... setakat ni... menjadi.. 

Tengok gambar kat bawah..
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓


1. Kurma dalam 5,7,9 biji..amik no ganjil ye...
2. Ho..ho..horlicks.. amik 2 sudu besar
3. Fiber life sepaket ( beli kat pengedar JRM bedaftar ye, nak beli ngan kite pon boleh..selain banyakkan susu,dia jugak boleh bagi kite kenyang lama sikit sebab ade oats kat dalam ni..sedap wehhh)
4. Kopi ratu (yang ni xder pon xpe sebab ni nak bagi power lebih sikit..ni kalu minum sepaket lepas solat magrib ni... bertenaga la sikit nak terawikh k ngaji k.. gitu)

Semua ni masuk je lam blander.. kalu xder blander macam kite tu..blander biasa pon boleh la... Tapiii.. ha.. ade tapi..yang horlicks, fiber ngan kopi tu bancuh la dengan air panas dulu..kacau2 pastu baru masukkan skali dalam bekas ade kurma tu...tambah la sikit air masak sebab nanti manis oooo.. manis dari kurma.. dan nanti minuman ni memag jadik pekat... heheheheh

Ha... ni yang lepas di blander ni....



Nak susu banyak tak?? Bertabahla korang telan..tapi hasilnye... nah... xtipu eh....
↓↓↓↓↓↓↓↓

Ni botol besar pam waktu tengahari, yang botol kecik tu wak tu petang... sebab pagi demok BF dulu sebelum hantar kat pengasuh...

  Ni kalu demok pagi2 masih kenyang... pam waktu pagi..ni hasil waktu pagi..tghari inshaAllah...dapat lagi 1 botol besar ni jugak...

Kalau boleh... ikut aturan ni... ni amik dari satu fb hari tu... kebetulan terlintas... xingat dah dari fb mana..kalu ade tuan dia baca...bgtau balik..Ni untuk bekalan untuk mereka yang berpuasa.. tapi untuk yang tak berpuasa pon boleh la try..mana tahu makin bertambah rezeki kan...

 1.  Sahur .. Amik macam kite kongsi tu.. pastu minum air masak/putih dalam 250ml (kalau blh lebih lagi bagus) pastu makan nasi (jangan tinggal nasik..karang merangkak kau nak abiskan puasa sehari)..pastu pam selepas sahur tuh (tuan belog xrajin..tuan belog BF direct je...dia tido..tuan belog kejut suruh dis BF..hahahah)

2. Start pam untuk elakkan drop susu.. amik waktu pukul 8-9pagi, pastu 12tgh-1ptg dan last 3-4 ptg

3. Masa berbuka...tuan belog amik segelas horlicks pekat, minum 250ml air masak/putih (makan kurma sedikit lebih baik...), pastu makan macam biasa

4. Lepas isyak or terawikh amik 250ml + 250ml air masak/putih lagi (kalu lebih lagi baik)

5. Sebelum tidur makan sedikit kurma, minum air masak/putih 250ml+250ml. Pastu pam.. Pas pam tu..minum lagi air masak/putih 250ml. 

6. PAstu tido la...esok nak bangun sahur plak..huhuhuh


Tapi semua ni pon tawakal la.... doa banyak2 biar bulan2 posa ni cukupla rezeki untuk anak kita...
Tu je la tuan belog nak kongsi..maaf la kalau lambat sikit kongsi ye...Semoga anak2 kite semua sihat selalu...





Wednesday, May 31, 2017

Lahirnya puteri kedua, Nur Hanania..

Fiuuuu..lama tak jenguk blog...ingat dalam pantang hari tu nak menaip..tapi memandangkan si anak terlalu la BEHAVENYE.. BUAT DRAMA.. SIANG MENGANTUK  MENGAMOK, MALAM BERJAGA..maka si ibu pon turut bertukar jugak menjadi nenek kebayan...ahahahahah..hurm...siap dapat pakej jadi PANDA lagi... oh anak.. kesian ibu mu..nasib pas pantang dikau jadik jurus anak..huhuhuh..muah setepek...

Owhhh..tenangnye nengok kau dik... ibu rase tiap2 hari nak picit2 kau dik..haahahhaahhaah


Hurmm...cane nak start citer eh....peknen yang kedua ni memang kental giler ah..tak de dah jadi memanja sangat..semua buat sendiri... selagi termampu..hahhaha..harap kau pon dik kental sepertimana ibu mu ini..ahaks... :P Dah la mengandungkan budak ni terlebih oberdue...suke la tuh dok lelama lam perot..ibu ko melayan je ape yang ko nak makan kan...kakak ko dulu...ibu ko banyak memendam rasa...nak makan pon takde nak melayan sangat..patut kakak ko mengada2 sangat dulu.. ahahahahha.. kesian kakak...xpe...kakak keluar je dari perot ibu..kakak la ratu/puteri/permaisuri semua orang..orang melayan je kau kan kak..hahaahahha.. kakak pon mase kecik2 dulu sangatla sopan.. beza sangat dengan kau dik..kecik2 pon dah brutal..abes..mase peknen ritu ibu brutal dik...eh..ape melalut cite pasal kakak kau ni..ibu nak cite pasal kau dik..sori dik..sori...

Ni time budak ni keluar dari perot ibu,,fresh from oven lagi ni..mandi pon tak lagi...misi semua bz pepagi ni...bagus dik...time terbaik ko keluar..hahaha

Haih..ngandungkan kau dik xde banyak sangat kerenah..cuma ade sikit je masalah...awal2 lagi ibu bleading..bukan banyak pon..sikit je pon..kecoh je..hahahhaha..tapi ibu xmarah pon doctor2 ngan misi2 tuh...tahu tu tanggungjawab dorang. so far..xder la masalah besar yang boleh merungsingkan ibu mu itu.. Ibu xde alahan k?mau xder... macam biase...macam kakak jugak..boleh tahan jugak la alahan..tapi xseteruk kakak..time kakak dulu ibu sampai masuk air tau sebab asal makan muntah..asal makan muntah..dapat tahu peknenkan kau dik bulan pose...sedaya mampu ibu pose dik...6hari j tinggal..sebab tak larat sgt2..klinik tu slamber je bulan pose tu g mari..g mari..nasib raya tu dah boleh makan skit2...alhamdulillah...

Pas raya tu pulak makin hilang alahan,makin laju pulak ibu makan..pastu tingin plak asam2..time kakak dulu ibu suka yang manis2..ingat dapat ko laki2 dik..skali ko pon sama jantina ngan kakak kau..ahahahaha..spela..janji ko sempurna,cukup sifat dan sihat...tu pon syukur alhamdulillah....sujud syukur dah ibu sayang..

Hari Khamis,23 feb 2017, jam 6.40pagi, seberat 3.5kg yang panjangnye 54cm lahirla seorang baby perempuan di Hospital Sultanah Nur Zahirah.. amboi..penerangan...mestila..nnt nak bagitau ko ni..kan xigt kan..susah..ibu kau ni dah la jenis pelupa..heheheeh.nasib ler dik...janji nama ko ibu ingat..muahahah..keluar je ko dik,ibu xleh balik lagi..ntah ape mende ntah xselesai...badan ibu semua dah sakit2 dah..ye la...sejuk weh..dok spital tu..nk makan pon sejuk,nak mandi pon sejuk...nasib ade ko blh la ibu pelok2...petang ke esokkan baru la ibu boleh balik. Ingat2 balik mase nak bersalinkan ko dik..hahahaha..gerun jugak..tapi tak la selama akak mu itu...

Tarikh jangka keluar si demok ni 19.2. 2017...tapi pas sari..sari...tunggu xde jugak tanda..tanda2 pelsu ade la...dari sebelum besday ibu stat tanda2 pelsumu itu..hahahha..ingat dah nak keluar..skali...tak jugak...gi mari..g mari ibu berjalan.harapan nak ko cepat keluar,blh ibu golek2 kan ko..skali tak keluar jugak...last2 ibu mintak abah hantar balik lepak g.badak..20hb tu habis Dataran Austin ibu round pas balik dari klinik..dengan harapan untuk buka jalan..skali xnampak jalan jugak..elok dok lepak2 ngan kakak ko kat rumah nekma,esokkan ibu rase macam ade keluar air..tapi sikit je...tanye pada yang pakar..semua suruh pi spital..ibu xkose g awal2 sebab tak sakitkan...lepas semayang isyak tu,baru la ibu pergi serah diri..lepas cek2 semua..pelsu jugak....tapi sebab dah oberdue..jalan pon dah bukak 2 cm..doctor cakap baik lepak spital je..lepak la ibu bertemankan kau dik dalam perot..ibu tengok pas sorang..sorang masuk labour room..cek jalan pon dok 2cm situ je lagi...hehhehhe..sambil2 semayang,ibu mintak kau cepat2 keluar,jangan la sampai masuk ubat..22hb ptg cek jalan lagi..kali ni up skit..3cm..hahahha..doctor cakap,kite usik2 skit laluan..biar cepat bukaan cm nnt..time ade dah la skit2 contraction lite2..pas semayang isyak,ibu baca quran..abis ikhtiar la ni...ibu baca surah yassin ngan surah maryam..mintak Dia permudahkan semua urusan..pas isyak tu skali lagi doctor suruh cek jalan,usik2 lagi... mase kali ni cek..dah datang dah contraction..ibu dah gelisah dah..tapi boleh tahan lagi..

Jam 11.++ mlm..tetibe pop...macam ketuban pecah..tapi xbanyak pon air ketuban keluar..sikit2 j..g cek pon jadi kompius..tapi..stat pas cek nak tengok ketuban tu...ha....mase ni ibu dah xleh tido dah...sakit pon makin menjadi2...tido kejap bangun..tido kejap bangun..sakit weh...mulut ibu xlepas zikir nabi yunus..lama2 ibu terlelap..tapi kan terkejut bile contraction datang..pukul 4 pagi ibu dah xtahan...gi toilet kencing..time tu kena contraction,rase nak patah2kan je pemegang dalam toilet tu..sakitnya bile contraction datang..menangis sensorang..pastu keluar...time misi utk check up patient..mase ni dah kuar toilet terus cakap kat misi,xtahan dah misi..sakit sangat2..menangis kat koridor.. ahahhahahahaha.. misi cakap pergi bilik cek jalan..berjalan la ibu dalam kesakitan.. cek2..ha...amik ko..dah bukak 7cm...misi cakap stanby bed..nak pi hantar labour room..mase ni mintak tolong misi amik air zam2,amik air kurma..tegok sambil baring..hahahha..pastu kol abah ko...abah ko mamai2 lagi dik...hahahah..pastu ibu di hantar k LR...lepak jap lam tu sebab baru 7cm kan...haih...mase ni xtahan giler dah....sakit makin kuat...bidan2 dalam tu kata jap lagi baru nak pecahkan ketuban..tapi xsempat dorang pecahkan...ia pecah sendiri...ibu xtahan dah...panggil misi...misi datang tengok n tanya nak terean dah k..ibu jawab ye..sebab tak tahan sangat2 dah...tak ingat bape kali ibu teran...cukup 6.40pagi...pueshhhh..ko keluar dik...syukur sangat2..alhamdulillah...semua baik2...cuma luka je sedikit teruk...pastu baru la ibu kol balik abah...abah pon datang blur2...ingat lambat lagi...sekali masuk dah keluar dah ko dik..xsempat teman ibu pushkan ko..abah masuk qamatkan ko semua..pastu keluar sebab abah ko dah pening dik..bau darah semua..

Pas abah qamatkan kan ko, misi pon amik la ko untuk di mandikan..siap2kan semua..pastu letak sebelah ibu..untuk bagi susu...ko kejap2 huwaaaa....huwaaaa...jurus sungguh...dok la kite berdua lepak kat koridor area LR tuh...bestnye bau ko dik mase tu..wangi sungguh...wangi syurga weh...xpuah ibu tium2..dalam pukul 10 baru setel..barula kite balik kat tempat kite...lepak la kite dalam tu berdua...ibu ingat petang tu kita boleh keluar dah..rupenya kena pantau dulu..bermalamlah kite berdua...ko dik..bile menagis....bergegor satu bangunan spital dik..hahahhahahah..esokkan tu baru la kite keluar...sronoknyer...


Moment pas keluarkan kan ko ni dik..hahahahhahaha

Ni masa dah keluar wad ni...besnye bau ko..



Kaki ni...geram je ibu rase nak sedut2..nak gigit2..hahahahha

Tengok tu..comel kan??kan??

Ni tunggu mase nak keluar ni...tunggu tok abah berperang ngan misi nih..hahahahha

Tula pengalaman ibu lahirkan ko dik...ibu harap ko ngan kakak jadilah anak yang solehah..yang sejukkan perot ibu mu ini ye...jangan tinggal solat.. jangan buat perkara yang bukan2... ibu sayang korang semua tau...




Monday, February 6, 2017

Gader2 ngan BFF

Rinduuuuuuuu............... hahahahahaha... ni la orang kata..kalu rancang xpernah nok menjadi...acu xrancang..boleh j kumpul walau xcukup korum... rindu betul kat BFF ni... lama xjuper...sejak kawen n beranak pinak ni..payah nau nak bergader2 bersama... masing2 sentiasa membizi dan ade komitmen masing... ni baru ni cuti raya cine..so...sape ade heret kuar...hahahhaha... g lepak mc d...hoi...ilang mengidam nak minum kopi wehh.... nasib la kt teganu ni ade mc d ni...kalu idak..kempunan le mok buyung ini...huhuhuh.. mekasih jugak kat laki kami semua....kalu xizin kuar...xjadi gok gader2 ni...hehehehe... 






Moga persahabatan kite ni kekal sampai biler2..aamiin....

Sunday, January 22, 2017

Jalan2 Perabis Cuti Sekolah

Orang dah masuk skolah dah..kite baru nak boh percutian cuti2 skolah..hahhahaa....biarla....janji len kali boleh refer...senang...ni jejalan mase cuti krismas hari tu....dah 3 hari cutikan pantai timur..so..ape lagi...dari dok mereput je kar rumah..moh le kite g kl sesakkan lagi bandar kl..hahhahaaha...di samping blh la soping2 untuk baby lam perot ni....awwww...gitu kekdahnye....alang2 menyelam...khennnn....hahhahahahaah....

Ni hari ke 2 di hotel dah... mek hannah mari join.. hapenning skit...
Time baik nih..hahahah
Yang ni mase naik menara kl tower... ha..pulas laaaaaa bebudak ehhh
Time baikkkkkkk

Nak bergambor pon susah....
Abah dia yang xsaited bagi makan kat binatang..anok2 takot...haishhhh






Sebelum masuk zoo...kasik can bergambo dgn burung...yg merah tu xgune..siap tonyoh kepala haku..hahahahahhaha
Ha...semek ni baru sedah bg makan kat monyet..hahahha...suke sgt...si abg?? hurm.... dulu lagi lari..hahahaha





























Hahahahha...kesimpulan... bapak dia yg rajin bagi makan.... anak2 exsaited tgk j binatang...aduh....dok bando...mana nak knal binatang2 ni semua...jadi semua takot...kesian korang nak..ibu ngan abah korang dulu merata merayap mase kecik...tapi sekarang..kallu biar macam tu..mmg ibu ngan abah korang meraung la....zaman sekarang tak serupa dulu...
Ohya..kalu nak masuk sini..baik la datang hr biase...kalu pergi hari cuti skolah...mmg ler payah nak park..satu lagi kene bersesak2... penat haih... ni pon sempat round zoo pastu naik kl tower tu j..xlarat la round dah...ramai sgt org hari tuh...