Saturday, October 15, 2011

Roti Arab XKembang

Tadddaaaaaaaaaaaaaaaaa..... Ni la roti arab yang di buat ptg tadi..yang tak berapa nak kembang tuh...tgk2... mmg malu2 kan nak kembang..dalam bnyak2  tuh...2 biji je kembang..tu pon kembang malu2.. haish..kat maner eh silap... mesti ade kesilapan ni... tp, sakni try tgk2 balik cara buat... akhirnya nmpak la kesilapan yang tuan tanah telah lakukan... Kesilapanya. tuan tanah xuli balik pas adunan tu kembang. Pas kembang tuh, tuan tanah terus ambil skit2, pastu buat bulat2, canai2 then trus goreng...tu pasai la kot jadi camni.. Xper la..semua blajar dari kesilapan kan... Lain kali kene tgk tol2 resepi... jgn tgk awal2 je..sila tgk sampai abis.. Hehehhehehe...
Erm...igt tadi nak makan ngan sambal sardin,tp stok sardin xder, maka, buatla jugak kari ayam..makan ngan roti ni..sedap la...tp,kalu kembong lagi sedap... ni jadi macam ala2 pau goreng r skit..aper2 pon mekasih tok kak izah.. amik resepi ni lam blog beliau..

Ni la roti arab yang malu2 nak kembang..hahahhaha


 Ni je 2 biji yang kembang.. Tu pon malu2 tuceng jugak... Dah la tak bulat..muahahhahah



Resepi leh semak kat bawah..... Ambil dari rumah kak izah, yang maner kak izah amik dari Sofinar MyR.. Maaf kak izah.. C n P ye...TQ

  ROTI ARAB

resepi: Sofinar@myR
sumber Tun Telani & AlongRoz  & Kak Izah


Bahan-bahan ( 10 org makan )
2 sudu besar mentega
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula
300 ml air suam
6 g yis
500g tpg gandum


Cara-cara
mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
tepung di gaul dengan yis
Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.






4 comments:

  1. assalamualaikum along... mula2 buat roti arab ni dulu, malu2 jugak nak kembang...tapi dah lama2 makin elok jadinya. terus mencuba. salam kenal~ cheq sue

    ReplyDelete
  2. wasalam cheq su...hahahha.. tu la..malu2 tuceng lagi nak kembangkan... :p.. plak tuh 2 je kembang..nasib baik la laku jugak.kui3..salam knal jugak tok cheq su... :)

    ReplyDelete
  3. eh akak pun tertinggal la stepuli balik tu. haha baru perasan. nasib bek menjadi gak kembung nyer wani. a ah kan. kalau tak kembung tu mcm pau la kan. ke sebab tebal sangat kot wani. hmm next time try uli balik n kasi nipis sikit. caiyokkk

    ReplyDelete
  4. hak3..tu la kak..len kali kene baut bali..pastu canai nipis2....nak wat semula la...ni xkembung lasum..xpuah ati le..nasib le leh makan.kui3..

    ReplyDelete