Alhamdullilah..menjadi n menepati selera yang di kehendaki..mmg rasa macam yang tuan tanah makan kat kenduri orang kawen.Oh ya...Kes makan kat kenduri orang kawen la ni wat tuan tanah termimpi2 nak makan nih..Punyer la tak tau nak buat.Dulu pernah buat skali,tp xmenjadi,pastu usaha
Masak Lemak Labu Kuning
3 ulas bawang merah
1 sudu kecil lada hitam
1 ekor ikan selayang (rebus dan ambil isinya sahaja )
1/2 biji labu kuning (yang sederhana besar)
3 cawan santan ( 1 cawan yang pekat, 2 cawan yang cair)
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:
Tumbuk lada hitam dan bawang merah hingga lumat,kemuadian masukkan isi ikan tadi,dan tumbuk kasar.
Kemudian, dalam periuk yang di isi santan,masukkan bahan2 yang ditumbuk tadi,dan masak dengan api yang sederhana sambil dikacau bagi mengelakkan org pggil pecah minyak.
Setelah mendidih,masukkan garam dan gula secukup rasa dan akhir sekali masukkan labu kuning,
Masak hingga labu tersebut lembut dan masak.
Kenapa gambar jadi belang macam nih..hasih..xper la..ni nak tnjuk makanan tgh hari hari nih..ikan kekek kering,ikan merah n kembung goreng,pastu sambal lada...pergh..masakan kampung..mau tak menambah...hahahahhah
sedapnyaaa...knur plan nak masak asam tempoyak tengahari ni hehe
ReplyDeletehehehhe..mmg sedap..pasal tu kite makannasik smpai tmbah2...diet smpai tolok ke laut..hahaahah...
ReplyDelete