Monday, August 21, 2017

Pena Menulis

Pejam celik..pejam celik...nak masuk akhir tahun dah... blog pon makin sendu je...
Idea pon banyak hilang..blur...xtahu nak tulis... sana sini ade masaloh.. haishhhh...
Pening2... macam2 mari dugaan.. pah se..se...
Serabut otok... jiwa.. semua ade...
Rase nok lari jauh2 jah....
Ikutla mana2 pon..asal ati ni senang....
Anok2 j buah ati ibu..buat ngubat duka lara ibu
Xtahu mana saloh mana silap aku
Xtahu jugok panduan aku
Lemoh weh wase
Xdaya doh nok hadap
Aku nok uboh jadi yang terbaik
Bakper setiap hok aku nok cube...
Ade sokmo halangan..ade sokmo ujian...
Kot mana silap aku
Kot mana xkena ngan hidup aku ni
Mitok tunjuk
Mintok beri jalan
Biar terbuke semua
Jangan biar aku makin tertekan
Jangan biar aku makin stress

:((

Sunday, June 18, 2017

Cara saya buat untuk banyakkan susu (BF) untuk mek demok

Hurm... patutnya post ni keluar awal2 puasa lagi..tapi tuan belog sejak beranak dua ni asyik bertangguh je kejenye.. + bizi + letih + penat + MALAS.. hahahahhaha.. campur plak wayar otak sentiasa putus2.. orang teganu kata.. jenggg mung... ahahahhaha
Ni nak kongsi la ape yang tuan belog minum masa puasa setiap hari agar susu untuk si demok tu tak drop.. dan inshaAllah..cukup la bertahan sampai habis puasa ni... Alhamdulillah... menjadi.. tapi akhir2 puasa ni malas sikit. Nak2 part nak blend kurma tu..Malas tu part yang nak buang biji kurma tu la...Kan aku mesinkan skalikan biji tu..karang jahanam plak blender aku.. Pemalas tahap gaban rase...
Tapi sebelum tuan belog share..meh tengok gambar budak 2 ketul ni... Jangan tanya la yang seketul tu.. Tu keje dia main j 24jam.. Dari layan ibu dia bergambar baik dia gi kayuh basikal... Hurmmmm

Budak dua ketul ni la buah ati tuan belog


 Budak demok dagu sejemput

Payah nau nak senyum kalu amik gambo demok nih..Rupa ibu dah macam ahli sihir dah..panjang dagu2...Kalau BF mcm ni la....Nak gemok memang xde harapan la..


Eksyen nak pegang sdiri botol..macam terer


HAhahaahahhahahaahahah!! Xleh blah.. Ibu punye keje la ni..

 Kakak tahun depan nak masuk sekolah tadika dah... Dapat baju ni ritu..tiap2 hari pakai..Jangan time kene gi skolah nanti ko nangis dah la kakak....

Ok...Balik pada matlamat kite tadi...nak share apa yang kite makan untuk banyakkan susu dan boleh bagi suplly secukupnya pada demok kite.. alhamdulillah... setakat ni... menjadi.. 

Tengok gambar kat bawah..
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓


1. Kurma dalam 5,7,9 biji..amik no ganjil ye...
2. Ho..ho..horlicks.. amik 2 sudu besar
3. Fiber life sepaket ( beli kat pengedar JRM bedaftar ye, nak beli ngan kite pon boleh..selain banyakkan susu,dia jugak boleh bagi kite kenyang lama sikit sebab ade oats kat dalam ni..sedap wehhh)
4. Kopi ratu (yang ni xder pon xpe sebab ni nak bagi power lebih sikit..ni kalu minum sepaket lepas solat magrib ni... bertenaga la sikit nak terawikh k ngaji k.. gitu)

Semua ni masuk je lam blander.. kalu xder blander macam kite tu..blander biasa pon boleh la... Tapiii.. ha.. ade tapi..yang horlicks, fiber ngan kopi tu bancuh la dengan air panas dulu..kacau2 pastu baru masukkan skali dalam bekas ade kurma tu...tambah la sikit air masak sebab nanti manis oooo.. manis dari kurma.. dan nanti minuman ni memag jadik pekat... heheheheh

Ha... ni yang lepas di blander ni....



Nak susu banyak tak?? Bertabahla korang telan..tapi hasilnye... nah... xtipu eh....
↓↓↓↓↓↓↓↓

Ni botol besar pam waktu tengahari, yang botol kecik tu wak tu petang... sebab pagi demok BF dulu sebelum hantar kat pengasuh...

  Ni kalu demok pagi2 masih kenyang... pam waktu pagi..ni hasil waktu pagi..tghari inshaAllah...dapat lagi 1 botol besar ni jugak...

Kalau boleh... ikut aturan ni... ni amik dari satu fb hari tu... kebetulan terlintas... xingat dah dari fb mana..kalu ade tuan dia baca...bgtau balik..Ni untuk bekalan untuk mereka yang berpuasa.. tapi untuk yang tak berpuasa pon boleh la try..mana tahu makin bertambah rezeki kan...

 1.  Sahur .. Amik macam kite kongsi tu.. pastu minum air masak/putih dalam 250ml (kalau blh lebih lagi bagus) pastu makan nasi (jangan tinggal nasik..karang merangkak kau nak abiskan puasa sehari)..pastu pam selepas sahur tuh (tuan belog xrajin..tuan belog BF direct je...dia tido..tuan belog kejut suruh dis BF..hahahah)

2. Start pam untuk elakkan drop susu.. amik waktu pukul 8-9pagi, pastu 12tgh-1ptg dan last 3-4 ptg

3. Masa berbuka...tuan belog amik segelas horlicks pekat, minum 250ml air masak/putih (makan kurma sedikit lebih baik...), pastu makan macam biasa

4. Lepas isyak or terawikh amik 250ml + 250ml air masak/putih lagi (kalu lebih lagi baik)

5. Sebelum tidur makan sedikit kurma, minum air masak/putih 250ml+250ml. Pastu pam.. Pas pam tu..minum lagi air masak/putih 250ml. 

6. PAstu tido la...esok nak bangun sahur plak..huhuhuh


Tapi semua ni pon tawakal la.... doa banyak2 biar bulan2 posa ni cukupla rezeki untuk anak kita...
Tu je la tuan belog nak kongsi..maaf la kalau lambat sikit kongsi ye...Semoga anak2 kite semua sihat selalu...