Haish...... donut batu tuan tanah bikin....ades.... xtau maner silap... dh la xkembang adunan tuh... rasa pon keras...tp idokla mcm batu sgt...blh makan lagi..tp best r....maner ntah silap eh...tangan tuan tanah ni mmg xsekung ngan roti gamoknyer....asal buat roti je..xpernah nak menjadi...asyik kerah kettung je...terhibur skit jah mase buatnya...kembang la jugok 10sen time goreng. makantime panas ok ler..pas sejuk..rase xsgguh nak kunyah..liat sgt..uhuk3....sedey..xper..bab kate org..usaha tangga kejayaan..len kali kne cube lagi....
Oh ya...ni resepi donut ambil dari umah kak nor secubit garam yang pakai butterscotch tuh..mmg sedap n wangi la.tp part lembut tu tak.huhuhuhuh....rugi saper tak cuber tau... ok,saper nak resepi leh ambil..ikut arahan betul2 ye....baca tu biar 2,3x....
bulat kecil bulat besar...hehehhehehe... xberseni lasum
BUTTERMILK DOUGHNUTS (Butterscotch)
Sumber resepi: rosmarlina @ jintanmanis.com
K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahanya
2 sudu kecil baking powder
180 gram tepung roti
220gram tepung gandum
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin@butter@shortening
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
3 sudu kecil buttermilk ( beli kat kedai bahan bakery seperti gambar di atas) ~ k.nor guna butterscotch(wani ikut kak nor)
sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut ini nanti.
1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.
- kalau dah buat buttermilk sendiri guna susu dan cuka tu, kuantiti air suam@cecair yang 140ml tu boleh ditukar terus pada buttermilk, dan tepung roti tu juga boleh ditukar pada tepung gandum sahaja.
*K.Nor lebihkan 1 sudu butter dan tambahkan hampir 1/4 cawan air masa menguli sbb aritu masa buat doh keras sket. Mungkin K.Nor dah tersilap sukat tepung kut.
Layan donut ngan kopi O....
No comments:
Post a Comment