Monday, August 8, 2011

Menu Pose ke 7

Alhamdulillah.....hampir seminggu kite berpuasa...setakat tuan tanah masih lagi berpuase...moga2 esok dapat meneruskan puasa lagi dgn lebih baik..huhuhuhu..ari ni just panaskan lauk sup tulang semalam yang ade lagi yang lebih2....kuah plok tu banyak lagi..jadi tuan tanah terliur makan nasi air...so...tuan tanah buat sedikit nasi bubur tok di buat nasi air ni..wah.....sedapnyer.....nak2 makan ngan sambal kicap tu..pergh....mantap.....hehehhehee..tingat mase skoloh2 dulu...suker makan nasi air ni depan skoloh...hehhee..xpasal2 mengimbau kembali kenangan mase skolah dulu...kikikkikik
Pastu..untuk lauk pauk bonda n big bos...just goreng ikan n buat ayam goreng nyonya....perghhhhhh...mmg sedap rr ayam goreng nyonya ni..rase camner eh nak gi tau..nak2 serdak2 yer pon ade juga...aiseh..citer banyak xguna..kene try rrr kalu nak tau camner rase kan.huhuhuhuh..

Ni nasi air yang di buat..tingat jaman2 skoloh dulu..slalu beli nasi air ni...heehehhehe

Ni dia ayam goreng nyonya...tuan tanah selongkar dapur kak nor kelmarin....hehehe..jgn marah eh kak....dah simpan balik dah pon.... :p minta ijin kopipes kat cini ye kak eh...

AYAM GORENG NYONYA
Sources:-From Citarasa Istimewa Berasaskan Ayam
sumber : Ayu S'pore
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2:-
500g ayam -dipotong sederhana
8 biji cili padi -diketuk
1 biji bawang besar -dipotong bulat
1 sudu besar sos plum masam-(Ayu gunakn sos plum aje tak masam)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
sedikit daun kari
garam & perasa secukupnya
minyak - untuk menggoreng


Bahan Perap:-
1 batang serai*
4 ulas bawang merah* ~ k.nor letak 1bj jer
3 ulas bawang putih*
2cm lengkuas*
sedikit halia *
(*dikisar halus)
1 sudu kecil sebuk kunyit
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
sedikit garam

Cara membuatnya:-
Bersihkan ayam dan keringkan dengan kain.
Gaulkan dengan bahan perap hingga rata. Biarkan selama 20 minit
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Angkat dan tos.
Panaskan minyak dan goreng bawang besar, cili padi dan daun kari hingga naik baunya.
Masukkan ayam, sos plum masam, sos tiram dan sos toamto. Kacau sebati.

No comments:

Post a Comment