Monday, August 8, 2011

Menu pose hari ni..ramadan ke 8

Hari ni pergi sabasun..cari barang2 dapur skit...sambil2 caribarang yang diperlukan... ternampakla encik2 dan pn2 puyuh bergelimpangan lam tray barang2 barang kat sabasun tuh...wah..terliur la plak..beli la lam 5 ekor.cukupla...sekor sorang....huhuhuh...nampak je kecik tau...sekor sorang..tapi bila dah masak..wah.....bnyakla plak....plan leh wat puyuh goreng halia..pergh....pastu tingat batang keladi ade...ok..setel..xyah beli sayur lagi..sayur masih ade lagi lam esbok..balik umah..trus siang2 keladi..wat 2 jenis..satu masak lemak tok bog bos..satu masak asam pedas lada hitam je..tok bonda...pasal kami xmo makan yang bersantan..bonda plak siap wat balik ayam panggang madu 3 ketul...alhamdulillah...jadi la..dari banyak2 lauk..tak abis.karang membazir.tahun ni mmg wat yang simple2 je..kene amalkan sikap berjimat...huhuhuh..ok..sembang bnyak2 wat letih je..jom tgk pe yang ade di bawah..


Ni la puyuh goreng halia...nak tau cara eh?puyuh tuh gaul la ngan garam,kunyit n serbuk lada..Perap sejal n goreng sampai masak. Sambil2 tu,sediakan bahan2 lain sperti
2 ulas bawang putih di mayang halus
2 inci halia di mayang halus
1 biji bawang besar (suke ati nak potong bulat atau di mayang kasar2)
3 biji ciili padi (nak pedas lebihkan aje.. ) potong serong
1 sudu besar sos tiram
1 sudu sos plum
1 sudu sos tomato
sedikit kicap
sedikit air
garam gula secukup rasa

Cara buat :
1. Pas goreng puyuh tadi,dengan minyak yang sama,amik separuh bawang putih ngan halia, goreng sekejap hingga separa garing
2. Kemudian,angkat n toskan halia n bawang putih tuh.
3. Buang minyak tadi n tinggalkan sedikit sahaja untuk tumis bahan2 yang seterusnya
4. Tumis bawang putih,halia, cili padi n bawang merah tadi hingga naik bau.
5. Kemudian masukkan puyuh tadi dan kacau seketika
6. Kemudia barulah masukkan sos2 tadi berserta sedikit kicap.Kemudian masukkan sedikit air.
Kacau sebati n akhir sekali masukkan bawang putih goreng berserta halia yang digoreng garing tadi berserta garam, gula n perasa secukup rasa lidah anda.
7.Siap n boleh di hidangkan.. :)

Ni masak sayur lemak keladi.....ni simpleje...siang2 batang keladi..celur n toskan.Kemuadian, tumbuk lada hitam,bilis, kunyit,bawang putih n bawang merah. Taruk lam periuk na masukkan santan. KAcau santan bersama dengan ramuan tadi n biarkan mendidih.Bila dah mendidih,baru masukkan keladi yang telah dicelur tadi. Jangan luper plak,garam, gula serbuk perasa secukup rasa lidah anda. Siap...


No comments:

Post a Comment