Menu kami puasa ke 2....masak lemak daging salai cili padi yang mabeles...tp xder wat pedas sgt smpai leh terbakor pewot pastu wat jadi buasir.....huhuhuh..wat ala2 je raser pedas..kurangkan la skit cili api tuh.....kalu idak..mintak ampun...xley nak makan oooooooooooo..kat rumah ni bukan pedas tegar.huhuhuh..resepi ni amik dari rumah kak Hana...mekasih ye kak Hana..lama tak gk dia bersiaran.. :)
Ni la rope daging salai masak lomak cili api nyer...xder pedas sgt2 yer...
RESEPI MASAK LEMAK DAGING SALAI
source : kak.inakl.com
Bahan-bahan
source : kak.inakl.com
Bahan-bahan
- 1kg daging batang pinang-dilumur dengan serbuk kunyit dan garam-perap kemudian salai
- 15-20 biji cili padi kampung
- 1 1/2 inci halia
- 1 1/2 inci kunyit hidup
- 1 ikat pucuk ubi rebus @ rebung @ jantung pisang - hana xde
- 1/2kg@500ml santan pekat
- 600ml air@santan cair
- 2 batang serai-dititik hujungnya
- 1 asam keping
- 2 helai daun kunyit-di siat-siat dan di ikat
- garam dan serbuk kunyit secukupnya
Cara membuat
- Tumbuk cili api, halia, serbuk kunyit, kunyit hidup dan garam sehingga lumat.
- Hiris daging yang telah di salai nipis-nipis.
- Masukkan semua kedalam periuk dan tuang santan pekat -(tinggalkan sedikit yer.).bersama air, asam keping dan serai yang telah dititik dan masak di atas api sederhana sehingga mendidih dan kacau selalu.
- Biarkan mendidih selama 10-15 minit dan masukkan pulak pucuk ubi yang telah direbus dan daun kunyit.
- Biarkan mendidih dan masukkan pula lebihan santan pekat dan biarkan mendidih lagi dan rasa dulu garam baru di tutup api.
- Makanlah bersama nasi panas dan ikan masin.
Ni sampingan...tuan tanah teringin nak makan mee goreng yang bonda tuan tanah mask...best oooooooo... xmakan nasik hari tu.hehheheheh
No comments:
Post a Comment