Friday, July 29, 2011

Talapia Bakar + Pajeri Terung

Ni ikan talapia bakar..mula2 nak buat resepi kak nor buat...yang talapia goreng ngan sambal kantan tuh..tapi tgk2 ade bahan yang tak cukup...alih2 bakar je...lumur2 ngan rempah ikan bakar (tuan tanah guna yang dah ada lam peti)...perap sekejap....pastu panas kuali non stick,curah minyak zaiton skit,letak daun pisang,kalu balut lagi best.. (tapi tuan tanah xdop stok daun pisang,jadi guna je daun kunyit...),pastu baru taruk ikan atas kuali tu n biarkan ia masak ngan api perlahan..pastu,sebelum balikkan ikan tu,kuatkan skit api,biar jadi garing2 skit..pastu balikkan ikan tu n buat mcm tadi..leh hidangkan ngan kicap yang dihiris bawang kecilncili padi n limau... wahhhhhhhhhhh..sedap bangat..................

ni pajeri terung...1st time ye buat..alhamdulillah...nasib baik jadi..hehhehhehe
ne best xder ikan kering kan...goreng skit ikan aper ntah...garing2 n ikan keropok kering...dap3...

Resepi Pajeri Terung

4 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 inci halia *
2 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil rempah sendiri (nnti tuan tanah ajar caner nak buat)
2 sudu besar cili kering kisar
4 sekawan iaitu 2 bj cengkih,1 kuntum bunga lawang, 1 bj buah pelaga, 2 inci kayu mnis
3 sudu besar kerisik #
1/2 cawan santan pekat #
1/2 cawan air #
sedikit asam keping
garam,gula, secukup rasa.



Cara buat.
1. Tumbuk kasar bahan yang bertanda *
2. Panaskan periuk dan masukkan sedikit minyak dalm periuk dan tumis
bahan2 yang bertanda
3. Setelah garing skit masukkan 4 sekawan,serbuk kari,rempah dan cili kering kisar.
Tumis hingga sedikit garing.
4. Masukkan air dan santan tadi dan teruskan kacau agar santan xjadi pecah minyak.
5. Setelah mendidih, baru masukkan asam keping,gula, garam n serbuk perasa.Biarkan seketika hingga pekat.
6. Setelah pekat skit,baru masukkan terung. Masak hingga terung masak..

yang bertanda # tuan tanah agak2 jer..kalu rase nak ubahsuai,ok jer...kalu nak pekat,lebihkan lagi santan. :)

No comments:

Post a Comment