Yeah..inilah hasil yang digodek2 ngan pisang yang hampir jadi hidangan cik tong tadi..pi;ih maner yg ok jer..xok..trpaksela letgo lam cik tong..huhuhuh..sedap jugak kek ni..tp nnti len kali nak try lebihkan pisang n kurangkan gula..pasal bg tuan tanah..manis la..xtau bg org lain...huhuhuhper2 pon mmg sedap...nnti leh uat lagi.lallalala..makan ni minum ngan teh o panas perisa stobeli..yg tawar2..ok la kan..ok,resepi ni amik dari rumah en mat gebu..nak tau cara buat....tgk resepi di bawah..en mat..TQ ye...
syh...stobeli tu cover kek benornya...merekah mcm gunung berapi tadi..tutup la skit..heheheh..igt nak tabur gula ising..tp xder stok plak..jadila kan pakai stobeli tuh..huhuhuh
Bappok bessor woh stobeli tu kan..beli kat jayen tuh...US punyer...tp xmanis pon..masam gop..huhuh
BAHAN-BAHANNYA :-)
115 gram tepung gandum*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/4 camca teh garam*(*disatukan, gaul dan ayak)
3 biji telur gred B
1 camca teh ovallate
70 gram gula perang (brown sugar)
120 ml minyak jagung (kalau tak de, boleh guna minyak masak)
125 gram pisang rastali + 1/2 camca teh esen vanilla, dilecek halus
1 sachet NEscafe 3 in 1 (cik mat guna yg paket kuning, saya plak guna yg paket merah tp,separuh je..)
115 gram tepung gandum*
1/2 camca teh soda bicarbonate*
1/4 camca teh garam*(*disatukan, gaul dan ayak)
3 biji telur gred B
1 camca teh ovallate
70 gram gula perang (brown sugar)
120 ml minyak jagung (kalau tak de, boleh guna minyak masak)
125 gram pisang rastali + 1/2 camca teh esen vanilla, dilecek halus
1 sachet NEscafe 3 in 1 (cik mat guna yg paket kuning, saya plak guna yg paket merah tp,separuh je..)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 2.5 inci dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
- Putar gula perang dengan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat (seperti adunan kueh boulu). Masukkan pisang lecek tadi, putar rata.
- Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung + nescafe 3 in 1, berselang seli dengan minyak jagung hingga habis, biasanya terakhir adalah tepung. Putar sebati. Kemudian tuang dalam tin tadi, ratakan dan bakar 40 minit atau hingga masak.
- Uji kek dengan mencucuk lidi sate di bahagian tengah kek, jika keluar bersih tanda kek anda telah masak, satu lagi lihat jika kek sedikit mengecut dibahagian tepi2 nya, itu pun salah satu tanda kek telah masak. Sejukkan kek atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan..
No comments:
Post a Comment