ahak....oh ya..sori..lama tak menghapdate...tahap M mendahului segalanya di campur kebizian kat opis akibat ade kedatangan org2 audit pd bulan april nih..oh..saya sungguh tak suker org2 audit nih... (-_-'') BENCI...ok..luperkan kebencian tu...aper2 pon..jom layan Ayam Berempah ni...resepi yang diambil dari buku Sajian Planta..resepi asalnya Kepak Ayam Berempah..tp..kat rumah tuan tanah xder kepak k..ade part2 lain jer...jadi..gunakan ajer part2 yang ado..huhuhuh..sesaper nak tgk resepi die..jom...
Kepak Ayam Berempah
Bahan2:
150g marjerin Planta (saya gantikan ngan minyak biasa jer...)
800 gm kepak ayam
2 sb serbuk kari daging (saya lebihkan 1 sudu serbuk kari)
1 sudu kecil serbuk cili
6 keping daun kari
2 bj bawang merah sederhana * (saya jua lebihkkan sebiji bawang )
4 ulas bawang putih*
4 biji cili merah *
2 cm halia *
garam, serbuk lada putih, gula secukup rasa
Cara Buat:
1. Blend bahan2 yang bertanda *
2. Panaskan minyak (planta) dan tumiskan daun kari serta bahan2 yang di blend tadi hingga wangi. Setelah wangi, masukkan serbuk kari dan serbuk cili dan biarkan seketika.
2. Masukkan kepak ayam.
3. Tambah garam,serbuk lada putih,gula secukup rasa.
4 Balikkan kepak ayam beberapa kali hingga sebati dengan rempah,agak kering dan masak.
>> Tuan tanah masukkan sedikit air dan 3 sudu besar susu cair untuk menjadikan lebih berkuah..
Oh ya...xluper juga di ucapkan Selamat Ulangtahun Perkhawinan buat kak Nor Secubit Garam...dan juga Kak Ummi Zahidi. Semoga terus bahagia bersama-sama insan yang tersayang....
sedappnya..bagi rasa la sket wani :)
ReplyDeleteamik la...xckup..wani tmbh lg..huhuhuh
ReplyDelete