Xjawab dose...bek jawab..hahaaahhhaha...wajib tuh...erm...hari ni nak pamer puding roti...tp yang dibuat semalam r..tingin sgt nak makan...makan edisi mencari bahan2 pon bermula...so..pastu..ting!!!jadila puding roti..reka2 je...berharap menjadi sedap..mujur gop jadi..hahahahahha..pe lg..jom..mkn...
Resepi campak2:
Bahan kastad:
2 biji telur
whiping cream (yang biase jual kat pasar2 raya)
susu segar (wani guna yg HL..tinggi kalsium n sedap skit rase die)*nak pakai susu cair pon blh*
2 sudu gula
secubit garam
1 sdteh vanila esen
sedikit pewarna kuning
1. Semua adunan kastad ni dimasukkan dalam satu bekas n dikacau sebati. (susu ngan whipping tu agak2 la untuk satu loyang roti tuh)
4 keping roti putih
3 keping roti butterstcoh (betul kot eja..yang gardenia tuh)
3 keping roti coklat raisin ( yang jenama sama mcm atas tuh jugak)
sedikit butter
kepingan badam,pisang or aper2 je la buah-buahan yang nak diletakkan
1. Potong roti kecik2 dan susun dalam bekas or loyang yang telah disapu mentega. Kemudian cerai2kan sedikit butter tu semasa susun roti tadi
2.Tuang kastad tadi dalam adunan roti tuhdan biarkan sekejap agar semua roti tu kembang n sebati ngan kastad tuh
3. Taburkan kepingan badam,pisang,kismis or aper saja diatasnya.
4. Kemudian bakar hingga masak (bergantung atas oven masing2,wani guna suhu 150C selama 25 minit)
Sos kastad
4 cawan air
2 cawan susu cair
1 cawan gula
6 SB tepung kastad
1 SK esen vanilla
1.Masak kesemua bahan dalam periuk dan masak diatas api sederhana hingga mendidih dan kelihatan agak pekat.Bila dah pekat,tutup api.
Pas siap...cedokkan piding dalam pinggan,then curah kastadnya diatas puding..kalu nak syiok...scoop aiskrim n tarok atas puding tuh..hahhaahah..JOM TAMBAH LEMAK..!!
Xp
Jom semua..kite makan....
ish.. sedapnyer... meh sket.. k.nor suka puding roti .. makan dgn sos coklat/choc ganache pun sedap :)
ReplyDeletetu...wani siap dah tarok tok kak nor...tapi hias pisang jer..stobeli dah abis..hahahahha..cuma sos coklat je xwat pasal wani suker sos kastad,,huhuhuh
ReplyDelete