Monday, August 2, 2010

kene tggl..huk3

ala....mlm sabtu lepas..kene dok sowang2 kat umah..burinnyer....mak ngan abah balik kampung..tgk nenet...pi....saya tak ikut..pasal ada hal lain keesokkan arinyer..wahhhhhhhhhhhhh..nak makan per ek....godek2 peti....ade la duyan yg terpacking siap..santan yg telah dihantar oleh pakcik yoe...beras pulut pon ade..aper lagi...kite tunggang langgangkan dapur..buat pulut duyan...hehehhehehe..syiok abis....pastu...godek2 lagi peti es..ade la dada ayam yg tersenyum riang memanggil ku..sok masakkan die..ku pon...godek2 lam kabinet ade la susu cari...so..meh kite bkin ayam rosmary resepi sendiri...hahahahahaha..nasib baik sedap..kalu dak...tong sampah la jawabnya....ok..saper2 nak uat..leh amik resepi..tapi...saya tak reti nak sukat..men agak2 rase je nih....pandai2 rrr agak yer..kalu tak tau..tanyer yer..heheehhe
pulut duyan

pulut die
1 cawan beras pulut (rendam lam 1/2 jam)

1 1/4 cawan air
secubit garam

>>masuk semua ni lam periuk n tanak macam tanak nasi biase tu sampai masak


pengat durian

2 cawan santan
1 cawan susu cair (xnak guna trus xper...guna santan sepenuhnya)
1 kerek nisan/gula melaka (agak2 la..kalu nak manis lebihkan,kalu xnak manis..kurangkan)
2 helai daun pandan
ulas2 durian (kalu nak pekat giler2..taruk bnyak...kalu tak..padan2 r...)
secubit garam (untuk melemakannya)

cara2:

masak santan n susu cair bersama gula melaka/nisan sampai mendidih
masuk garam,durian n daun pandan...
pastu tunggu la sampai masak...


>>ha...nak makan...masok pulut lam mangkuk,masuk pengat duyan tuh lam magkuk pulut tadi..pastu makan la...pe lagi..huhuhuhu


dada ayam rosmary

ni ayam rosmary saya buat..makan bersama salad coleslaw...best......

k..yg ni saya buat secara agak2...amik ayam bhgian dada,perapkan bersama sedikit garam,lada sulah,lada hitam,rosmary,oregano..gaul2 hingga sebati.kemudian masuk susu cair(agak2 boleh menutupi ayam tuh) pastu perah dgn setengah jus lemon (guna sebelah je lemon).perap la dalam 2,3 jam.pastu..panaskan kuali,letak sedikit minyak zaiton..then grill...sampai masak...setelah masak,jgn ttup api lagi ye...gunakan bahan perapan tadi untuk dijadikan sos yer..dgn kuali tadi,tuang lebihan perapan tadi dalam kuali,cincang sedikit bawang besar n bawang putih (skit je..tok rase2 je),masok susu cair dalam 4 sudu besar,1 sdu kecil serbuk lada hitam,1 kiub pati ayam,garam,gula (secukup rase).Gaul semua2,kemudian masok sedikit air tepung jagung untuk memekatkannya...tahap kepekatan sos die bergantung kepada anda..huhuhuhu...boleh juga hias dengan kentang goreng atau kentang putang (saya xder stok kentang hari tuh..jadi...xleh rrr nak bubuh..hehehe)..

No comments:

Post a Comment