Tuesday, May 17, 2011

Sambal Hitam Pahang (Sambal Belimbing Buluh)



Sambal Hitam Pahang (Sambal Belimbing Buluh)

Haiiiiiiiiii....salam semua....hari ini wan ingin menunjukkan... *eh3...silap...tercopy yang cheff wan puenyer plak...* Hehehhehe...ades...ari ni semua cutikan..sempena wesak day..nasibla tuantanah ni atu cuti.lau idak..xpepasal g keje....kelmarin pon..kopius betul k tak cuti ni...bzsgt la tuh..smpai gitu skali.huhuhu

Ok..ni nak citer sal sambal hitam ni...atau mak kite panggil sambal belimbing buluh...yang jadi ke nak cuba buatni...teringan rancangan JJCM yang Serina Chef Wan jadi pegacaranya...tgk la satu hari tuh,dia g pahang..tp dah luperkat tmpat tuh,dia dok makan sambal hitam tu...sedapnyer...tingin nak buat...tp..xder resepi....tangguh punyer tangguh..lenih baru siap...tp...mmg sdap rr sambal ni..mabeles...makan ngan n roti pon terangkat ooooooooo..mmg sedap r...

Yang terjadinya sambal ni..pasal tak sengaja g pasar payang,nmpakla org jual belimbing buluh ni...Aper lagi...rembat sekilo wat balik..huhuhu..tp balik pon pi peram dulu..ye la.RAJIN kan..wei..ingat senang nak buat..pe2 hal kene rebus lu smpai kering ooo belimbing tuh..bukan leh trus buat..Kelmarin minta tolong adik tengokkan belimbing yang direbus tuh....Punyer la satu periuk masak..alih2 yang tinggal...kat dasar periuk.hhahah..xterkejut pon..pasal dah tau..ok..bnyak plak mmbebel..jom tgk resepi..ni resepi ikut kak Izah Daut punyer..tapi oter skit ngan resepi ilahmasakanku..bab kate Pakcik Mat Gebu... derhaka sikit..maaf ye org2 Pahang..kalu saya tersilap... :)

Antara bahan2 yang digunakan.. yang itam skali tuh la belimbing buluh yang telah direbus hingga kering airnya, pastu ikan bilis..Tuan tanah blender ngan cili pasal mls nak menumbuk..Tp..guna blender kering yer..bukan blander basah tuh. Bawah skali bawang,gune blender kering jugak blend tu..separuh mesin,separuh tinggal.

1kg belimbing buluh (direbus xpa air hingga kering dan lembut,kemudian tumbuk sedikit)
1 Cawan ikan bilis (buang kepala,belah 2 basuh n blend or tumbuk)
10 tangkai cili padi (bergantung atas kepedasan yang dikehendaki)
7 ulas bawang merah (yang sederhana besar,bagi 2, separuh tumbuk or blend separuh lagi dimayang)
sedikit kicap, gula n garam (sesedap rasa)
Ni cara buat...

1.Sedia bahan2
2.Panaskan minyak
3. Tumis bawang, lada dan ikan bilis sampai garing sedikit
4. Garing sedikit baru masukkan sedikit kicap,gula n garam secukup rasa
5. Akhir skali baru masukkan belimbing buluh dan masak hingga masak n garing sedikit.
6. Siap masak,toskan sedikit minyak (Kalu guna minyak yang banyak,tuan tanah pakai kuali
xmelekat,jadi xguna minyak yang banyak)
7. Bolehla dihidangkan




5 comments:

  1. Assalam waniey...
    Woow.. sambal hitam pahang... mesti sedapkan.. 1 kilo belimbing buluh tu x masam ke..waniey..

    waniey.. Meatball dan gravy untuk masakkan omputih tu.. akak bli di KL kat Ikea.. Meatbal ikea nie mmg special cikit sebab rasa nyer mmg sedap dan x sama mcm kat supermarket tu...klu dulu mmg akak buat sediri meatball tapi leceh ler sikit... bila akak dah jumpa yang sedap dan sesuai dengan selera anak2..hanya perlu masuk oven atau MV jew.. mengikut arahan.. dan untuk gravy tu mmg ada jual dlm bentuk powder mcm mushroom soup jew...

    ReplyDelete
  2. jap..lap air liur yg jatuh dulu neh..wani, best ek?k.zla nak try la sgt kalo best...masam2 ni..huhuh

    ReplyDelete
  3. k.nur>>oooo..gitu...kite xpernah makan la kak...tp nmpak mcm best jer...huhuhuhuh..xper..nnti g KL..kite nak cari la satu..huhuhuhuh

    ReplyDelete
  4. kak zila>>ops....kesat lu..kesat..huhuhuh..yup..mmg best sgt2 kak....ade rasa msam,manis,masin ,pedas..makan ngan nasik panas2 mmg terangkat r...tp igt..kene rebus xpa air sampai kering tau..sampai kecut..huhuhuh

    ReplyDelete
  5. Salam dan Maaf menganggu

    Kami memasak dan menjual sambal hitam belimbing buluh secara online.

    Harga:- 100g = RM 5

    Sila lawati page kami di https://www.facebook.com/pages/Sambal-Hitam-Belimbing-Buluh-Puteri/136099796487248
    Atau search FB anda untuk Sambal Hitam Belimbing Buluh Puteri

    ReplyDelete