uhuk3...adoi..sakit tekak makin menjadi2..selsema makin kurang dah..xsehat ni..mula la nak makan pelik2...lama tak buat spageti ala carbonara nih....pasal kalu buat.mmg tuan tanah je makan..kalu ade adik2..dowang tolong habiskan..tp,semenjak 2 menjak jadi anak *tunggal* nih..wasser mcm xpadan je nak buat.tp mlm ni termengidam sgt..kene buat jugak rr...pastu bilas ngan air lemon tea panas2 suam gitu....cmpur madu..sedap upenyer...tak terasa sgt madunya..pasal lemon tarok bnyak2..huhhuh..ha..sini ade resepi..leh kongsi2 tok semua.wasernya ambil dari majalah wanita yang bilangan biler ntah..huhuhu..jom layannnnnnnnnn
bahan2
180gm fetuchini, rebus dan toskan (tp saya guna spageti)
100 gm krim masakan
50ml susu cair
4 ulas bawang putih
30 gm daging lembu dihiris nipis (saya gunakkan dada ayam)
30gm cendawan butang
1 biji kuning telur
30 gm keju parmesan (saya tak guna yang ni)
sedikit serbuk pati ayam,lada hitam,garam, gula dan perasa
**saya juga masukkan udang,sotong dan sosej..anda boleh mempe
lbagaikannya dengan apa yang anda suka..Lala pon leh masukkan...
cara buat.
1. Masukkan susu ke dalam krim masakan dan juga kuning telur. Kacau rata
2. Masukkan sedikit garam,serbuk perasa,gula dan sedikit serbuk pati ayam kedalam adunan susu dan krim tadi
3. Panaskan minyak,kemudian tumis bawang putih hingga kekuninga
n
4. Masukkan daging,cendawan *or udang ke,ayam ke,sosej ke aper je yang anda suka*
5. Masukkan spageti dan adunan susu krim tadidan kacau rata
6. Masukkan serbuk lada hitam dan kacau lagi hingga sebati
7. Akhir sekali masukkan keju (yg ni saya tak masukkan )
8. Makan..huhuhuhu
jom makan..pastu minum tea lemon..nyaman gitu......
No comments:
Post a Comment