Thursday, January 5, 2012

Cherry Berry + Resepi siakap Stim

Pagi semua.....salam ceria di pagi khamis nih...harap2 semua dapat tersenyum riang ria seperti kanak2 rebina hokkay....huhuhuhu..pagi ni tuan tanah xbrape nak sehat lagi....ades....tu yg buat wordless wednesday tu..tuan tanah kene cherry berry a.k.a cirit birit.... dari kol 4 pg dia start smpai k tengahhari marin tuan tanah asyik berulang alik k toilet...teruk sgt2 rase...lemah tak bermaya je....last2 xtahan sgt...gi la jugak klinik...hambek kau....kene cucuk satu jarum..perghhhhh...kebas sebelah tangan..huhuhuhuhuhuh......xtau la tuan tanah makan per sebelum tu smpai camtuh skali kene..sebelum ni xpernah kene cucuk walaupon kene cherry berry nih....trik ni apo namo la sapa terok gitu mo lallu nih hehehehhe..tubik lorat lain plok...
Oh ye..semalam taruk picture siakap stim kan..tu buat lama dh..tp dek kerana kemalasan yang melanda utk hapload,maka peram j lam lappy..hehehhehehe..nnt akhir siaran ni tuan tanah hapdate k....ok la..nak buat keje plak..karang dok ngadap nih lelama...ralik plok.jom layan resepi siakap stim yang tuan tanah amik dari kak Ros jintan manis punyer blog..n derhaka kan skit resepinya..... :)

Ni resepi C & P dari umah kak ros jintan manis..harap halal y kak...

Ikan Siakap Kukus Harum
sumber resepi : rosmarlina @ jintanmanis.com

1 ekor ikan siakap ( saiz sederhana)
2 kuntum bunga kantan   
(wani xletak)
4 inci halia ( guna halia muda lagi sedap)
5 helai daun limau purut
5 biji cili padi
5 biji limau kasturi ( guna air perahan lemon lagi sedap) (wani lebihkan lagi dalam 4 biji)
1 sudu kecil cuka
garam
2 batang serai
1/2 ikat daun ketumbar ( ni taknak letak pun takpe)
1 batang lobak merah ( ni pon wani xletak )
sedikit garam (wani gantikan ngan sos ikan)
wani tambah bawang putih, bawang merah, daun bawang dalam ni....

Cara-caranya
1. Ikan siakap dibersihkan, kemudian diperap dengan separuh kuantiti air perahan limau dan garam, ketepikan.
2. Bunga Kantan, halia, daun limau purut, cili padi, serai, daun ketumbar dan lobak merah, dihiris halus dan nipis, kemudain satukan dengan separuh lagi air perahan limau, cuka dan sedikit garam, gaul dengan ikan siakap tadi, pastikan dalam perut ikan siakap itu juga diletakkan bahan-bahan tadi.
3. Sediakan pengukus, ambil piring bujur yang agak besar dan letakkan ikan yang siap digaul dengan semua bahan tadi, setelah air kukusan mendidih, Pastikan tutup permukaan ikan tadi dengan alumunium foil ataupun platick wrap, bagi mengelakkan air kukusan menitik ke dalam pinggan, kukus ikan selama 20 ke 25 minit, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.


Aper2 pon...resepi ni wani bagi 10 bintang....pasal mmg sedap giler rrrr.lama dah carik.....hehehehhe..nnti nak tukar tarok mangga muda plok....nnt nak buat pulak..yeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

No comments:

Post a Comment