Ok..ari ni tuan tanah nak siarkan resepi peberet tuan tanah...sambal bilis + tauhu...tuan tanah suker sgt2 sambal ni..nak2 kalu makan ngan nasik..pulut ke..mau bertambah2...hahhahaha...bagi tuan tanah la...aper kate kite semak resepi campak2 nih.hehehehhe
Sambal Ikan Bilis Dgn Tauhu
Bahan2:
2 cawan bilis halus (goreng hingga garing dahulu dan ketepikan)
1biji bawang besar *
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1 ulas bawang merah besar (dimayang)
2 keping tauhu (dipotong kecik2)
1 keping asam gelugur (nak guna asam jawa pon ok..tp kene agak2 r)
3 sudu besar lada mesin (lada kering yang dimesin siap2 atau blh guna cili boh)
Minyak secukupnya
Garam,gula secukup rasa
*Di mesin bersama
Cara Buat:
1. Panaskan minyak,tumis lada dulu hingga masak
2. Pastu baru masukkan bawang yang telah di mesin dan dimayang tadi..Tumis lagi hingga terbit minyak.
3. Setelah terbit minyak,masukkan gula,garam,asam keping n sedikit air (jgn banyak sgt air jer...kalu yang guna asam jawa tu,gaul asam jawa tu ngan air skit jer.jgn byak sgt..)
4. Kemudian,masukkan tauhu n tumis lagi hingga kering air
5. Akhir skali,masukkan bilis yang digoreng tadi n gaul rata terus tutup api.
6. Selamat makan dgn nasi panas... :)
as-salam waniey ^_^
ReplyDeletebiasa kak liza mkn sambal bilis ngan tempe, kalu ngan tauhu lom mkn laee...(indon mari)
**moge sihat**
wsalam kak liza..:) huhuhu..wani dop makan tempe ekpon..tu pasal xmasuk...kalu masok.sian ke tempe tuh..wani kutip letok tepi pinggan..silap2 g k tong.hahhaahha..hak ni sedap...suker ngat makan gini...
ReplyDelete