Thursday, July 30, 2009

ReSePi UtK di kongSi BerSama... :P

huhuhuhuh...xsgka ek..ade permintaan jugak untuk ku pamerkn resepi2 dikongsi bersama.. *saya tidak lokek orgnya untuk berkongsi resepi dgn anda semua...hehhehehe* hm..jadi diatas permintaan seorang kawan...saya siarkan resepi lasagna dan kek coklat kukus yg mana telah saya tukarkan menjadi kek cawan berperisa coklat...hehehhehehe..ok..mula2 resepi :

LASAGNA

Bahan2
- kepingan lasagna *ikut suka nak buat brapa lapisan,lagi bnyak lapisan,lg bnyak guna lasagna*

- 1 bji bawang besar *yg ni kalu xknal xtau la...*
- 2 ulas bawang putih
- 250 gm daging kisar *saya biasa menggunakan daging sejuk beku jenama RAMLY,kalu ada yg fresh dicincang lagi sedap*
- 1/2 tin Pes tomato/tomato puree *biase lam tin,kalu guna yg kecil,guna 1 tin dh ok*

- Sedikit Daun basil

- Serbuk lada hitam,garam,gula dan perasa*sesedap rasa
*
- Keju mozarella *ditabur sesuka ati*


Cara Buat
- Panaskan sedikit minyak *kalu gunakan minyak zaiton lagi bagus,selain ia menyedapkan makanan juga*

- Tumis bawang putih dan bawang besar yg telah dicincang

- Masukkan daging dan masak sehingga daging
masak
- Masukkan bahan perasa,garam,gula dan lada hitam
dan gaul sebati
- Kemudian masukkan pes tomato serta daun basil dan biarkan sekejap
.

- Siap

- Oh ya..tu siap inti..kepingan lasagna tu jgn pulak
lupa untuk direbus.Lepas rebus,sejukkan yer.Jgn luper juga letak garam sedikit tau..*INGAT!!!Rebus satu persatu kepingan tu,kalu letak skali gus,nanti ada yg masak,ade yg tk masak pasal ia melekat..(makan masa sedikitla..kalu nak cepat,guna bnyak periuk.huhuhuuh)*
Cara Buat Bechamel(Lapisan untuk lasagna ni)
Bahan2

- 1 SB Mentega

- 3 SB Tepung gandum

- 3 cawan Krim masakan
-Serbuk lada hitam
n garam secukup rasa


Cara buat

- Panas mentega dan biar cair

- Masuk tepung gandum dan kacau sebentar

- Tuang krim dan lada hitam, kacau rata sehingga likat.Jgn lama sgt.lebih kurang 10 minit
*Gunakan api kecil yer*


Cara susun

- Sediakan bekas *bntuk yg disukai..ikut kesukaan yer*

- Lapikkan kepingan lasagna dulu yang pertama

- Lapisan kedua,letak daging

- Lapisan ketiga,tabur keju

- Lapisan keempat,sapu bechamel

- Lapisan seterusnya ulang seperti diatas hingga habis..

- Dan yang terakhir, mestila kepingan lasagna kemudian keju...

- Kemudian bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 25minit...

-Akhir sekali..MAKAN!!!!! huhuhuh


KEK COKLAT


Bahan2

- 1 cawan gula perang

- 1 cawan susu coklat segar perisa coklat *guna ducth lady punyer susu lagi best*

- 1 cawan minyak jagung

- 3/4 cawan serbuk koko

- 1/2 cawan susu pekat manis

- 1 1/4 cawan tepung gandum

- 1 sudu teh soda bikarbonat

- 1 susu teh baking powder

- 3 biji telur


Cara buat

- Ayak bersama tepung.bikarbonat dan baking powder

- Masukkan serbuk kok, gula,susu coklat,susu pekat dan minyak ke dalam periuk, *PANASKAN ATAS API KECIL* hingga semua larut. Matikan api dan biarkan sejuk

- Pukul telur sehingga kembang dan masukkan bancuhan koko tadi

- Kemudian masukkan tepung gandum dan gaul sebati

- Tuang ke dalam loyang yang telah dilenser dgn mentega

- Tutup loyang dengan aluminium dan kukus hingga masak

*Kalu nak jadikan kek cawan, taruk je lam cawan kertas,dan kukus seperti biasa*

- Siap


Ok...ni dua resepi yang telah saya siarkan kat cini...sudi2la mencuba ye...ngan malas2 tau.. :D
*ni pon pinjam pic resepi org..tapi luper dari saper..mintak halalkan yer..

No comments:

Post a Comment