Saturday, August 6, 2011

Resepi Rondang Nogori 9

Ampunkan tuan tanah..................lambat hapdate.....bz nok................maklum la..poso2 ni lebih bnyak kijer kat dapur nak kene siapkan...ni harap hari minggu je la nak ade lebih skit mase tok hapdate.Ok..jgn cakap bnyak...kurang pahale karang.hehehehehe..ni rentetan rondang yang di buat hari tuh.... *punyer la lama ko peram..baru skarang nak hapdate..mmgg dasar pemalas...* hehheh..ok jom semak resepi

Resepi: Rempah rendang rombau n9

1 cwn ketumbar biji

1/2 cwn jintan manis

1/2 cwn jintan putih

2 jari hantu kulit kayu manis (yg nipis paling bagus)

4 kuntum bnga lawang (buang bj kat dlm tu,pahit)

3 bj buah pelaga

6 bj cengkih

- semua bahan2 ni basuh,jemur n keringkan.kemudian sangai atas api. Pastu blendkan kesemuanya n akhir skali ayak sebelum di simpan.

Resepi :Rendang ayam n9

1 ekor aym pencen/kampaung (dlm 1 1/2kg or 1.8kg disalai/dilayur atas api.tp jgn smpai masak.kmudian potong kecil2)

1 cwn cili padi

2 ibu jari kunyit

sedkit garam kasar

(blend ke semua skali bahan diatas)

4 btg serai di ketuk n di koyak2

5 ulas bawang kecik

3 ulas bawang putih

(dimayang halus)

3 sudu besar serbuk cili

3 sudu besar serbuk kunyit

3 sudu besar rempah yg di kisar diatas

kelapa 3biji (kalu kukur sendiri)

kalu beli kat kedai dlm 4@5bji

garam kasar n gula secukup rasa

cara buat:

1.amik ayam dan masak ke semua bhn2 diatas kecuali santan dan masuk sedikit air n gaul sebati

2.masak bahan2 diatas hingga kering air

3. Bila air hmpir kering,barula di masukkan santan pekat.

4. Masak sehingga ianya menjadi pecah minyak

5. Siap....

(masak guna api yang perlahan)


Selamat mencuba...

Monday, August 1, 2011

Rendang N9

Assalamualaikum....alhamdulillah....genap satu hari kite berpuasa yer...walaupon pada tuan tanah hari ni agak sedikit kekurangan tenaga...hahahahhaha..haip..ngaku....biase r....slalu makanje..tetiba hari ni xmakan...ades.....tp..tuan tanah kejap je..tghari pas tido kejap...bateri dah full...siap berlari2 lagi kat dapur siapkan juadah..tp...xtepek r..pasal masak simple sgt..sup ayam dengan cendawan,pastu bakar je ikan ebek.done..alhamdulillah....rezeki utk hari ni...ye la...hari keje,nak buat bradong sgt takot xdan..kite balik kol 4.30 dh,nk cairkan airbatu ikan2 yang kejung tu..lambat rr skit...ok2..dah melalut..nak tido plak nih..ni rendang buat ari sabtu baru nih...tapi semalam baru makan..coz punyer lama masaknyer..ye la..pasal guna ayam dah pencen,pastu nak biar smpai ;ecah minyak..satu lagi resepi ni di berikan oleh CHEF ISMAIL masa tuan tanah pergi program yang riang ria raya bersama cornflakes mase kat primula hotel ari tu..anjuran UTUSAN.ni katan CHEF ISMAIL resepi keluarganya..alahai..die mmg baik...bnyak ilmu diperturunkan..xrugi pergi aritu.
ok...balik semula ke pangkal jalan, resepi ni kene guna rempah buatan sendiri.Jadi kene rajin r..tp,yang menggogn ari tuh..tuan tanah luper nak tulis bnyk mana guna rempah dia,pasal buatan rempah die leh sampai sebekas.thne,dia juga tak menggunakan daun limau purut ,daun kunyit sepertimana rendang biase.tp menggunakan cili yang amat bnyak..berapi ooooooo.huhuhuh..ok..esok, tuan tanah akan masukkan resepinya.dh mlm..nk tdo plka..mantuk dah..nite semua....

Ni rendang N9,resepi CHEF ISMAIL.. :)