Saturday, August 6, 2011

Resepi Rondang Nogori 9

Ampunkan tuan tanah..................lambat hapdate.....bz nok................maklum la..poso2 ni lebih bnyak kijer kat dapur nak kene siapkan...ni harap hari minggu je la nak ade lebih skit mase tok hapdate.Ok..jgn cakap bnyak...kurang pahale karang.hehehehehe..ni rentetan rondang yang di buat hari tuh.... *punyer la lama ko peram..baru skarang nak hapdate..mmgg dasar pemalas...* hehheh..ok jom semak resepi

Resepi: Rempah rendang rombau n9

1 cwn ketumbar biji

1/2 cwn jintan manis

1/2 cwn jintan putih

2 jari hantu kulit kayu manis (yg nipis paling bagus)

4 kuntum bnga lawang (buang bj kat dlm tu,pahit)

3 bj buah pelaga

6 bj cengkih

- semua bahan2 ni basuh,jemur n keringkan.kemudian sangai atas api. Pastu blendkan kesemuanya n akhir skali ayak sebelum di simpan.

Resepi :Rendang ayam n9

1 ekor aym pencen/kampaung (dlm 1 1/2kg or 1.8kg disalai/dilayur atas api.tp jgn smpai masak.kmudian potong kecil2)

1 cwn cili padi

2 ibu jari kunyit

sedkit garam kasar

(blend ke semua skali bahan diatas)

4 btg serai di ketuk n di koyak2

5 ulas bawang kecik

3 ulas bawang putih

(dimayang halus)

3 sudu besar serbuk cili

3 sudu besar serbuk kunyit

3 sudu besar rempah yg di kisar diatas

kelapa 3biji (kalu kukur sendiri)

kalu beli kat kedai dlm 4@5bji

garam kasar n gula secukup rasa

cara buat:

1.amik ayam dan masak ke semua bhn2 diatas kecuali santan dan masuk sedikit air n gaul sebati

2.masak bahan2 diatas hingga kering air

3. Bila air hmpir kering,barula di masukkan santan pekat.

4. Masak sehingga ianya menjadi pecah minyak

5. Siap....

(masak guna api yang perlahan)


Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment