Sunday, March 31, 2013

Dekat setaun tak membaking...jadi jom stat balik ngan Rainbow Kek..


Yesss...selepas setahun tuan tanah xmembaking....ye la..semenjak kawen aituh...xberkesempatan sangat nak membaking...maklumla...duduk umah baru,barang2 membaking xder,en asben plak xbrapo gemorkan kek,plus plak dengan virus 'M' dan seterusnya peknen yang mempunyai alahan sampai lembik2 ke diri...huhuhuhuh... so..aktibiti membaking ini direhatkan ngan jayanya....hahahahhahha...senang..kalu rase nak makan je...beli ajo yang di kedai..abes crito... tapi memandangkan dalam pantang aituh...ramai dok menayangkan kek pelbagai jenis..membuatkan tuan tanah terliur...maka, tuan tanah pon mengambil keputusan yang amat drastik...wahahahhaha..dratik la konon..padahal masih berkire2 jugak nak buat kek nih.malaih nak mengemas benor...tapi,kes xtertahan jugak godaan dari kak nor secubit garam..maka,terhasillah jua KEK PELANGI ni...atau bahasa omputihnya..RAINBOW CAKE...
Aitu mase peknen...mmeg tuan tanah terliur bona kek ni...tapi sempat makan....kalu tak..mesti menjejes air lior anak tuan tananhnih ha..hahahahhaha...sikit pon ok la...kene kontrol jugak makan ni..karang kene minum air gula tak pepasal mase peknen kan..sape susah..den jugakkkk....oh ya..kek ni wat sebab sambut besday jugak..maklumla..aitu tgh pantang..xleh nak celebrate..jadi..postpone la sapa bulan 3 ni ha..hhahahaha 
Oit..pjg plak ceritanye..okla...ni nak gitau resepi kek ni tuan tanah amik kat gerobok kak nor secubit garam tuh..mmg sedap..cuma yang krim tu amik dari gobok org lain.... jadi..jgn banyak cite..jom tgk resepi.. :) (kak nor... minta izin copy n paste ye...)



RAINBOW CAKE
resipi asal : Kaitlin Flannery
sumber : Madiha@Ratna & K.Nor

Bahan2:
3 cwn tepung serbaguna ( tepung gandum je)*guna sama mcm kak nor
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter - suhu bilik
2 cwn gula castor ( kurang kan skit sbb manis kek ni) (MaDiHaA kurangkan ke 1 1/2 cawan masih terasa agak manis.. mungkin orang lain ok dah kot) * ni kite guna dalam 1 cawan + 1 sdb gula
5 biji putih telor - suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar - suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu n hijau
shortening - ni untuk sapu2 kat loyang aje..minyak pun boleh (MaDiHaA (dan k.nor juga) alas dengan baking paper bahagian bawah loyang (saiz 8") & sapu keliling loyang dengan butter) *buat sama,tp pakai loyang segi 4

Cara:
1. Ayakkan tepung, baking powder & garam. Ketepikan.
2. Pukul butter & gula sampai kembang & gebu2 .
3. Masukkan telur putih, pukul lagi sampai sebati & gebu . (masukkan sedikit demi sedikit)
4. Masukkan esen vanila
5. Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar. Pukul hingga sebati.
6. Kemudian bahagikan sama rata adunan tu dlm 6 mangkuk dan setiap mangkuk letak pewarna yang berlainan. Kacau hingga sebati.
7. Pastu bakar satu per satu guna loyang 8 inci ..jangan guna loyang besar nanti kek jadik nipis, bakar pada suhu 170C/ 180 C dlm 10 @ 15 minit. Bakar sampai habis 6 loyang tu pastu sejukkan atas rak dawai.. (jgn buang lg kertas alas utk mudahkan kerja melayer)
8. Boleh guna topping non dairy whipping cream, buttercream, cheesecream @ what ever you want..hee
9. Boleh jugak lapis2 kan dengan kiwi / strawberry / blueberry filling..( kalau suka )
 *MaDiHaA lapisi & frosting kek dengan cheesecream frosting seperti resepi di bawah, (K.Nor juga)

Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/#ixzz2P5DDlPQn


Untuk krimnye plak tuan tanah amik resepi dari SINI


Bahan2 cream cheese..
250 gm cream cheese
60 gm gula aising - ayakkan
500 gm non-dairy whipping cream - pukul kental (bertanduk)

Cara2nya..
1. Pukul cream cheese bersama gula aising sehingga gebu.
2. Masukkan non-dairy whipping cream yang telah dipukul kental dan pukul sehingga adunan sebati.

Kalau xnak resepi ni boleh amik resepi yang kak nor punyer....

CREAM CHEESE FROSTING
source : Ayu@curlybabesatisfaction

Ingredient
250g Philadelphia cheese
125 butter
1 cup icing sugar- (Ayu used 1/4 cup)
1 tsp vanilla extract
juice of a squeezed slice of lemon- (Ayu used 1 lime juice)

Method 
Beat the cheese and butter, just until creamy, add the icing sugar, vanilla and lemon juice. 

Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/#ixzz2P5Hs66Yi



Jemput makan semua.... yum3....


No comments:

Post a Comment