Friday, November 26, 2010

Puding Mangga Berkastad

ellow....huhuhuh..ni nak siarkan puding mangga yang dibuat semalam...sebenarnya nak buat puding mangga setelah melihat dari blog En MAT ngan K.NOR yang demam memuding rituh...tgk dowang wat puding kiwi la...puding laici la..puding stoberi.....terliur ngat..huhuhuhuh..tu yang buat tuh...tp kan......ade citer lawak skit mase wat pding nih..ye la..wat skit2 ne cukup..jadi nak wat la 2 adunan...yang lain semua sukat 2 adunan...tp gula pi sukat satu adunan...tawar hebe kate org trg....aduh.............tu yang wat sos kastad tu wat ganti...kasi manis skit...leh rr belen ngan puding yang tawar hebe tuh..hehhehehe..meh makan...sesape nak resepi leh amik kat SINI....untuk wat versi mcm dowang..tpi nak tukar jadi mcm tuan tanah..leh amik resepi kat bawah...


Puding Mangga

BAHAN-BAHANNYA :-)
10 gram serbuk jelly "konnyaku"
5 cawan air
2 camca besar gula pasir
400 ml susu sejat "IDEAL"
400 gram isi mangga masak*
150 ml air*(*dikisar halus)
4-6 titik pewarna kuning

CARA MEMBUATNYA :-)
Dalam periuk, satukan air, gula dan serbuk jelly, kacau hingga larut dan masak dengan api sederhana sambil dikaau selalu hingga mendidih, masukkan 4-6 titik pewarna kuning, kacau rata.
Alih periuk dari api. Tuang puree buang mangga tadi dan kacau dengan whisk hingga rata , kemudian masukkan susu cair, kacau hingga rata. Isi dalam bekas sesuai, biar hingga hilang wap panasnya.
Simpan dalam peti sejuk selama 1 - 2 jam atau hingga keras.
Nak makan.tuangkkan kastad diatasnya.

Untuk Kastadnya

4cawan air
2 cawan susu cair
1 cawan gula
6 SB tepung kastad
1/2 cawan potongan mangga yang dicincang

CARA MEMBUATNYA
Masuk ke semua bahan dalam periuk kecuali mangga
Masak di atas api sederhana hingga mendidih dah kehilatan agak pekat.
Bila agak pekat dan masak,masukkan mangga dan tutup api
Siap

2 comments:

  1. tawor hebe hebe ek.. haha.. loghat ganu teruh ! :)

    ReplyDelete
  2. hahahahahah...org gannu kang.... nok wat ganner kak nor....kessilapang teknikal....punyerla terxcited nok puding nih..doh betullan banyok pauh gugur...sukat punyer sukat..tersukat gula tuh...1 adunan..tu tawar sehebe hebenyer..hhahaaha....puah mikir mula2 tuh..bakperla jadi gini...akhirnya..baru dpt jawapang..

    ReplyDelete